Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Αυγούστου, σε ηλικία 84 ετών, ένας από τους πιο δραστήριους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος.
 
Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.  Τη βασική του εκπαίδευση την έλαβε σε ένα από τα καλύτερα πρότυπα κολέγια των Βαλκανίων, την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών. Στην συνέχεια σπούδασε στα οικονομικά πανεπιστήμια των Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles) και της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
 
Το 1959, βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις μπήκε στην επιχειρηματική ζωή της Θεσσαλονίκης, ιδρύοντας την εταιρεία «Πυραμίς Μεταλλουργία Β. Ελλάδος Ε.Π.Ε.» η οποία το 1968 μετονομάστηκε σε «Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.». Μέχρι και σήμερα, η εταιρεία πρωτοστατεί στην παραγωγή και το εμπόριο εξοπλισμού κουζίνας και μπάνιου σε παγκόσμιο επίπεδο, με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην χώρα μας. Η εταιρία εξάγει τα προϊόντα της σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησε θυγατρικές εταιρείες σε Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ιταλία, Τσεχία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
Παράλληλα με τις δραστηριότητές του στην «Πυραμίς Μεταλλουργία», ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής κτηματικής εταιρείας ΔΕΛΦΙΝΙ Α.Ε.
 
Το 1975 μπήκε δυναμικά στο χώρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος δύο ελληνικών τραπεζικών οργανισμών, της Τράπεζας Εργασίας, όπου κατείχε επί 16 συναπτά έτη τη θέση του μέλους του Δ.Σ. και της Εγνατίας Τράπεζας, στην οποία ήταν κύριος μέτοχος και αντιπρόεδρος.  Μετά τη συνένωση της Εγνατίας Τράπεζας με τη Marfin, παρέμεινε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. μέχρι το 2011.
 
Το 1996, καλύπτοντας το κενό της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τον Τύπο, μαζί με τον Χρήστο Λαμπράκη και τον Γιώργο Μπόμπολα ίδρυσαν την εκδοτική εταιρεία Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. που εξέδιδε τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και κατασκεύασε μια υπερσύγχρονη και πλήρως καθετοποιημένη εκτυπωτική και παραγωγική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς με την ονομασία «Φίλιππος». Οι δύο εφημερίδες κυριάρχησαν στην ενημέρωση της Θεσσαλονίκης ως τα χρόνια της κρίσης.
Συμμετέχοντας πάντα ενεργά στην κοινωνική και επιχειρηματική ζωή της πόλης του και της χώρας, διετέλεσε:
-          Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για 2 θητείες.
-          Αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1989 ως το 1993, περίοδος κατά την οποία ο ελληνικός αερομεταφορέας              παρουσίασε κέρδη χάρη στην προσωπική του επιμονή και υπομονή για σωστή διαχείριση.
-          Πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ. Κατά τη θητεία του ξεκίνησε η κατασκευή του εκθεσιακού κέντρου της HELEXPO στην Αθήνα              και δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης χωρητικότητας 3000 συνέδρων με την ονομασία « Ι.            Βελλίδης».
-          Πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου.
-          Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «ΑΡΗΣ».
-          Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμαριάς.
-          Ιδρυτικό μέλος του Propeller Club Θεσσαλονίκης.
-          Ιδρυτής της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης και υποκινητής της υποβρυχίου δραστηριότητας στη Βόρειο Ελλάδα.
 
Ήταν επίτιμος γενικός πρόξενος του Βελγίου στη Βόρεια Ελλάδα.
 
Υπήρξε πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από το 1998 έως και το 2015. Ολοκλήρωσε την κατασκευή και των δύο κτιρίων, χωρίς να υπερβεί τον προϋπολογισμό.
 
Έχει διακριθεί πολλές φορές για την προσφορά του από κοινωνικούς, πολιτικούς, στρατιωτικούς και θρησκευτικούς φορείς.  Ειδικότερα το 2009 η κυβέρνηση του Βελγίου του απένειμε το μετάλλιο του Αξιωματούχου του Τάγματος του Leopold II, ενώ το επόμενο έτος ο βασιλιάς του Βελγίου του απένειμε το μετάλλιο «Cinque de Premiere Classe».  Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον τίμησε με το 2ο τη τάξη τίτλο του Πατριαρχείου και τον ανακήρυξε Μέγα Άρχοντα Πρωτέκδικο.  Επίσης, έχει τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους και έχει ορισθεί από το Πατριαρχείο μέλος του Δ.Σ. του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.  Κατά τη γερμανική κατοχή υπήρξε το νεότερο μέλος της ελληνικής αντιστασιακής οργάνωσης Ε.Δ.Ε.Σ., προσφορά για την οποία παρασημοφορήθηκε δις από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.  Από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων βραβεύτηκε για τη συνολική του προσφορά στον πολιτισμό ως Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής. Το 2002 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Προσκόπων του απένειμε τιμητική διάκριση για την προσωπική του προσφορά προς τον οργανισμό.  Ακόμη έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Πρόεδρος της Κοινότητας «Προμαχών» του Νομού Πέλλης και Επίτιμο Μέλος του Ροταριανού Ομίλου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Τέλος, από την Ένωση Διαφημιστικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος βραβεύτηκε για την πολυετή προσφορά του στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, βραβείο που του απενεμήθη από τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης.
 
Ήταν παντρεμένος με την Τίμη Μπακατσέλου και είχε τέσσερις γιους.