Υλικά
- 2 κούπες ποικιλία οσπρίων (φασόλια, ρεβίθια, φάβα, μαυρομάτικα, φακή, σιτάρι, κτλ)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 πράσο
- 3 καρότα
- Σέλινο
- Μαϊντανός
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα όσπρια, από το προηγούμενο βράδυ, σε ζεστό νερό. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο στη χύτρα, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα όσπρια και προσθέτουμε νερό, αλάτι, πιπέρι και λίγο μπούκοβο. Κλείνουμε την χύτρα και μαγειρεύουμε στο επίπεδο 2 για 20. Σβήνουμε το μάτι και την αφήνουμε πάνω να αποσυμπιεστεί. Προαιρετικά, αφού αποσυμπιεστεί η χύτρα μπορούμε να αδειάσουμε το φαγητό μας, σε πυρίμαχο σκεύος και να το βάλουμε στον φούρνο, στους 220 βαθμούς, για 10-15 λεπτά.