Pyramis Group


Βραστό

Υλικά

  • 5-6 πατάτες μέτριες κομμένες
  • 5-6 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 4-5 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
  • 2 μέτρια κολοκυθάκια
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα λάχανο
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • Λίγο μαϊντανό
  • 1 ó κιλό μοσχάρι (ποντίκι) κομμένο σε μερίδες
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Μισή κούπα λευκό κρασί

Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρέας στη χύτρα με το ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε περίπου 2,5 ποτήρια νερό. Κλείνουμε τα καπάκι της χύτρας και μαγειρεύουμε στο επίπεδο 2 για 20 λεπτά. Σβήνουμε την χύτρα και εκτονώνουμε γρήγορα κάτω από κρύο νερό, Ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνουμε και πάλι το καπάκι στο επίπεδο 2 και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε την χύτρα να εκτονωθεί. Για να «δέσουμε» τη σούπα μας, παίρνουμε μια κουτάλα λαχανικά και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Τα επιστρέφουμε στη χύτρα μας και ανακατεύουμε καλά. 

Χοιρινό πρασοσέλινο

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο
  • Λίγο αλεύρι για το κρέας
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα πράσα σε ροδέλες
  • 1/2 κιλό σέλινο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Λίγο σκόρδο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
  • 1 λίτρο νερό
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • Για το αυγολέμονο 2 λεμόνια το ξύσμα 3 λεμόνια τον χυμό 2 αυγά

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και τα αλευρώνουμε. Ρίχνουμε στη χύτρα 3 κουταλιές από το λάδι και θωρακίζουμε το κρέας. Το αφαιρούμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα πράσα. Αφού γυαλίσουν προσθέτουμε και το κρέας και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, άνηθο και το σέλινο. Συμπληρώνουμε το νερό και κλείνουμε την χύτρα στο επίπεδο 2. Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Έπειτα κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε τη χύτρα πάνω για αργή εκτόνωση. Ετοιμάζουμε αυγολέμονο χτυπώντας τα αυγά με το λεμόνι, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Ανοίγουμε τη χύτρα και παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο ζωμό ρίχνοντάς την στο αυγολέμονο σταδιακά, χτυπώντας καλά να πάρει θερμοκρασία. Έπειτα το προσθέτουμε στο φαγητό μας. Βράζουμε για δέκα λεπτά με ανοιχτό καπάκι, να δέσει η σάλτσα. 

Οσπριάδα (Mix οσπρίων)

Υλικά

  • 2 κούπες ποικιλία οσπρίων (φασόλια, ρεβίθια, φάβα, μαυρομάτικα, φακή, σιτάρι, κτλ)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 πράσο
  • 3 καρότα
  • Σέλινο
  • Μαϊντανός
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα όσπρια, από το προηγούμενο βράδυ, σε ζεστό νερό. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο στη χύτρα, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα όσπρια και προσθέτουμε νερό, αλάτι, πιπέρι και λίγο μπούκοβο. Κλείνουμε την χύτρα και μαγειρεύουμε στο επίπεδο 2 για 20. Σβήνουμε το μάτι και την αφήνουμε πάνω να αποσυμπιεστεί. Προαιρετικά, αφού αποσυμπιεστεί η χύτρα μπορούμε να αδειάσουμε το φαγητό μας, σε πυρίμαχο σκεύος και να το βάλουμε στον φούρνο, στους 220 βαθμούς, για 10-15 λεπτά.

Χοιρινό κότσι με μαύρη μπύρα

Υλικά

  • 2-3 χοιρινά κότσια συνολικού βάρους 1600-1800 γρ
  • 4 πράσα, χοντροκομμένα
  • 2 πατάτες, χοντροκομμένες
  • 2 καρότα, χοντροκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500ml μαύρη μπύρα
  • λίγο ελαιόλαδο, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι Για τη σάλτσα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • χυμό από 3 πορτοκάλια, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Τρυπάμε το κότσι σε 5 σημεία (στους μυς και στο ψαχνό) με το μαχαί- ρι και ρίχνουμε μέσα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κλείνουμε με το σκόρδο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στη χύτρα και θωρακίζουμε το κότσι από όλες τις πλευρές. Έπειτα ρίχνουμε τα πράσα, την πατάτα χοντροκομμένη και τα καρότα όλα καθαρισμένα και χοντροκομμένα. Προσθέτουμε και τη μαύρη μπύρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό. Συμβουλευτείτε το δείκτη της χύτρας. Κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να μαγειρευτεί στη 2η βαθμίδα για 50-60 λεπτά. Ανοίγουμε τη χύτρα και ρίχνουμε τα υλικά για τη σάλτσα: το βούτυρο, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και κλείνουμε το καπάκι αφήνοντας να μαγει- ρευτεί το φαγητό για άλλα 30’ στη βαθμίδα 0.

Μοσχαρίσια μάγουλα

Υλικά

  • 1200 γραμ. μοσχαρίσια μάγουλα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κλ. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αφαιρούμε το περισσότερο λίπος από τα μοσχαρίσια μάγουλα. Κόβουμε σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς. Ροδίζουμε τα μάγουλα σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερυ και ανακατεύουμε καλά. Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε το ζωμό και μυρωδικά. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε στο επίπεδο 2 για 60 λεπτά. Ανοίγουμε, αλατοπιπερώνουμε και ελέγχουμε το κρέας. Αφήνουμε άλλα 10-15 λεπτά στο επίπεδο 0 ώστε να δέσει η σάλτσα

Μοσχάρι κοκκινιστό από τις Κυκλάδες

Υλικά

  • 1200 γραμ. μοσχαρίσια μάγουλα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κλ. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Αφαιρούμε το περισσότερο λίπος από τα μοσχαρίσια μάγουλα. Κόβουμε σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς. Ροδίζουμε τα μάγουλα σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερυ και ανακατεύουμε καλά. Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέ- τουμε το ζωμό και μυρωδικά. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε στο επίπεδο 2 για 60 λεπτά. Ανοίγουμε, αλατοπιπερώνουμε και ελέγχουμε το κρέας. Αφήνουμε άλλα 10-15 λεπτά στο επίπεδο 0 ώστε να δέσει η σάλτσα